Trädgård 2023 Februari

Trädgård 2023 Februari.

Jag älskar Februari! Det är den perfekta tiden för mig att börja planera och rita ut mina utökade planteringsytor i trädgården. 

Jag tar fram min anteckningsbok och mina favoritpennor och börjar skissa ut mina idéer. Funderar på vilka växter jag vill ha, var jag vill placera dem och hur jag ska organisera min trädgård på bästa sätt.

Jag tar också tid att undersöka olika plantor och trädgårdsverktyg på nätet, så att jag kan välja det bästa för min trädgård. Det är viktigt för mig att välja de mest hållbara och miljövänliga alternativen, så att jag kan skapa en trädgård som både är vacker och hållbar.

Ser fram emot att fortsätta planera och utföra mina trädgårdsprojekt under Februari och jag kan knappt vänta tills våren när allt blommar ut i full prakt:)

Februari

2 Feb:

Planterade jag 24 pluggar med tomater.

4 pluggar med Bit Italian.
4 pluggar med Tigerilla.
2 pluggar med Am

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Feb.

En fantastik fin vinterdag för lite pyssel i växthuset.
Trädgården är inte stor, men odlingsåret 2022 som var mitt första år med växthus och självklart med en del trial and error:) Men vilken skörd vi fick av tomater och mycket annat grönt och gott, över förväntan!

 


I år ska jag testa att isolera växthuset för att få ut några månader till med skörd.
Kommer att kombinera bubbelplast och fiberduk för maximera värme samt ljusinsläpp.

Till golvet kommer jag lägga in en konstgräs matta med goda isolerings möjligheter som klarar av fukt samt andas!
Har ett värmesystem i växthuset från förra året som backup för de kalla nätterna och det kan behövas eftersom jag bor i Växtzon 4.

Årets första utomhussådd av spenat och svartkål .

7 FEB.

Värmemattorna gör underverk, Tomaterna jag sådde 2 feb har poppat upp.
Viktigt att stänga av värmen och placera dem svalare och vrida på växtbelysningen när de har grott.

11 FEB.

Mattan till växthuset och i stort sett är all isoleringen/solskydd är på plats.


Omplantering av tomater, basilika och några Chili plantor.


Sådde även 12 pluggar med San Marzano tomater och sex pluggar med Basilika.

12 Feb

Hela helgen bjöd på vårväder, så jag passade på att njuta av en kopp i solskenet och lite trädgårdsplanering!

15 FEB.
Som ett barn på julafton:), mitt paket med frön från frö med posten kom idag!

Beställde hem, Gräslök, Vanlig, Biggy, Cornfield Annuals Mix, Lök, Purjo-, Herbstriesen 2, höst
Timjan, Krydd- ’German Winter’, Gräslök, Dill – Pikant, Vitlök 2-pack, Dill, Blad, Teddy
Jordgubbe, Rainbow Treasure F1, Persilja, Slätbl. Gigan.d’Italia, Organ.
Rucola / Senapskål, Skogsskräppa – Bloody dock
Böna, Bond-, Threefold White, Sommarblommor, Mix – Big Pack.


Planterad jordgubbar 5 krukor, och en kruka av varje med Gräslök, Persilja, Timjan och Chives.
Förodlingsbordet börjar bli fullt:)

Det kommer att bli en utmaning att få plats med allt i trädgården, eftersom man har en begränsad yta.
Kommer att odla en del vertikalt för få plats och även för att ta vara på odlingsytan maximalt för kunna få ut så mycket skörd som möjligt!

18 Feb.
Ordnade några backar för mer vårvintersådd av Vitlök, Rucola och Skogsskräppa.
Kul att testa tidig sådd utomhus/växthus. Även om natten kommer att bjuda på minusgrader.
Fördelen med att plantera i backarna är att jag kan ha de på hyllan i växthuset.

Blev även ny omgång av sallad, fröna jag sådde den 18 januari lyser med sin frånvaro. De ska gro efter ca 14 dagar.
Spenat Tatsoi, Spenat vanlig och Organic Palm kål, blev det omplantering av. Lite rangliga även om de får bra ljus, hoppas på att de biffar till sig.

Omplantering av Satans Kiss – Ciliega piccante (sådda 12 jan)
En snabbväxande och populär chili från södra Italien. De små runda kryddiga chilifrukterna är delikata i olika maträtter. 
I Italien äts chilin grillad med anjovisfyllning och mozarella.

Växthuset är förberett med lite isolering för att underlätta för de utplanterad plantorna.

21 Feb.
Omplantering av Thai super (sådda 12 jan)

Fick ta fram ett större bord för att få plats med alla växter som jag driver upp:)
Dubbla uppsättning med drivhuslampor.

23 Feb.
Omplantering av Chilin jag sådde 12 januari, Pot Bubbelgum, Ali Cachucha, Aji Lemon Drop, Bhut Orange Copehagen.

Ny plantering  av: 12 pluggar  med körsbärstomater, 12 pluggar med purjolök
3 pluggar med Thai Basilika, 3 pluggar med Basilika Lettuce,
3 pluggar med Basilika Minette, 3 pluggar med Bladdill Teddy.

Det börjar bli fullt med plantor:) Hoppas på en tidig skörd!

Sju sorter med tomater har jag sått i år, tror jag nöjer mig med det:)

4 pluggar med Bit Italian, 10 pluggar med Tigerilla,
2 pluggar med Ampel, 20 pluggar med Marzano,
6 pluggar med Choklad, 6 pluggar med Canestrino,
12 pluggar med Körsbärstomater.
Totalt 60 pluggar med tomater.

Även en ny fröleverans, med lite gott från frö med posten kom idag!

 

26 Feb
Jag älskar att ha en trädgård med ett växthus! Det är en fantastisk känsla att kunna odla mina egna grönsaker och blommor från frö till skörd. När jag går in i växthuset och ser alla de små plantorna som jag har planterat, känner jag mig så glad och stolt. Det är som att jag har skapat något vackert och livfullt från ingenting.
När krokusar och påskliljor börjar titta upp ur jorden, känner jag en sådan glädje och hopp inför det kommande vår- och sommarsäsongen. Jag vet att snart kommer min trädgård att explodera i färg och doft, och jag kan inte vänta med att vara en del av det. Att ha en trädgård med ett växthus ger en fantastisk möjlighet att odla olika typer av växter året runt och att kunna njuta av grönsaker och blommor som jag har odlat själv.

En välbehövlig fika efter dagens omplantering och trädgårdsröj!

Såg det första vårtecknet i rabatterna och det är riktigt glädjande upplevelse efter en lång vinter. Det är en påminnelse om att våren är på väg och att naturen återigen börjar vakna till liv. De första påskliljorna har börjat titta upp ur marken och lövknoppar på buskar och träd som börjar svälla.

Att ta hand om en trädgård och se den blomstra är ett fantastiskt sätt att koppla av och njuta av naturen. Det ger mig en känsla av stolthet och tillfredsställelse att kunna odla egna grönsaker och blommor. Så njut av din trädgård och de första vårtecknen – det finns verkligen inget som slår känslan av att ha en grön och frodig trädgård att ta hand om!
—–

Omplantering av tomatplantorna jag sådde 2 feb.
4 pluggar med Bit Italian, 3 pluggar med Tigerilla, 2 pluggar med Ampel, 8 pluggar med Marzano och

6 pluggar med Choklad.

Några härliga böcker blev det även fyndat!

Många plantor blir det på insidan och även i växthuset, ca 2 m² har jag planterat med frö i år!

Morötter och salladslök för utplantering till växthuset!
27 FEB.
Eak leaf sallad och purjolök utplanterad till växthuset!